Kezdő Oldal  
  Fotó Albumok  
  Holló  
  Népdalok  
  Videó Archívum  
  Tábori Beszámolók  
  Esemény Naptár  
  Palóc Lakodalom  
  Székely Lakodalom  
     
Feliratkozás
Bejelentkezés
Személyi adatok
Hasonló Web Oldalak
KMCSSZ
Chicago Hungarians
M.B.K.
ITT-OTT
Rovásírás Options | Súgó
 

A honfoglaló magyarság írástudó volt. Meg voltak saját betűi, amelyek teljesen különböztek a görög, latin stb. írásjelektől. A magyarok nem papírra írták, nem táblákra vésték jeleiket, hanem késsel faragták vesszőkre, az úgynevezett rovópálcikákra.

A kereszténység felvételét követő évszázadokban a rovásírás lassan kiveszett. Több rovásírásos felirat, feljegyzés maradt azonban meg, amelyek segítségével meg lehetett állapítani, hogy milyen volt az eredeti rovásírás. A leghíresebb rovásemlékek a székelyderzsi templom tégláin, a csíkszentmiklósi templomban, és az enlakai templom mennyezetén maradtak fenn. Számos középkori történetíró is megemlékezik a magyarok írásáról. Többen feljegyezték a rovásírás ábécéjét is. Ez az írás, ellentétben a ma használt latin írással, jobbról balra haladt.

A rovásírás nem különböztet meg kis és nagy betűket. A betűk általában egyforma nagyok. A jegyek jórészt ferde és függőleges vonalakból állnak. Ilyeneket könnyebb ugyanis fába vésni, mint a görbe vagy vízszintes jeleket.

E jeleket később tollal, ecsettel, s más írószerszámokkal is írták. Az írás ennek megfelelően alakult. A kizárólagosan egyenes vonalakat felváltották a gömbölyű betű alakok.

 Kattints ide, hogy kipróbáld a rovásírást, és küldj rovásírással írt üzenetet barátodnak!
 
 
© 2004, 19 sz. Hunyadi Mátyás Cserkészcsapat. Minden jog fenntartva.